Onderwijs
Als het niet lekker gaat met uw kind op school, dan kunt u op school hulp vragen. Er kan dan een gezinsspecialist worden ingeschakeld. De gezinsspecialist is de contactpersoon voor u, uw kind en de school, en gaat kijken wat er aan de hand is. Er wordt dan gekeken worden of de gezinsspecialist zelf ondersteuning kan bieden of dat u misschien andere, meer specialistische hulp, nodig heeft.
Meer informatie
Ondersteuningsteam op school
Als de ontwikkeling van uw kind niet goed verloopt dan wordt dit besproken in het ondersteuningsteam op school. Alle reguliere scholen in Schiedam hebben een ondersteuningsteam. Ouders worden hierover geïnformeerd en ook uitgenodigd voor dit overleg. In een ondersteuningsteam zitten (meestal) de directeur van de school, de intern begeleider, de gezinsspecialist en de onderwijsspecialist van het samenwerkingsverband ‘Onderwijs dat past’. Ouders zijn natuurlijk heel belangrijk in dit overleg.
In het overleg worden de zorgen over uw kind besproken en wordt samen met u gezocht naar een oplossing. Dit kan zijn extra ondersteuning op school, maar voor sommige kinderen is deze extra ondersteuning niet voldoende. Dan wordt in overleg met ouders en school gezocht naar een andere, geschikte, lesplek voor het kind.
Terug naar school
Het is belangrijk dat kinderen en jongeren zo goed mogelijk op hun toekomst zijn voorbereid door naar school te gaan. Toch komt het voor dat leerlingen vroegtijdig school verlaten. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. De school, de leerplichtambtenaar en het WOT werken dan samen om de leerling te helpen weer naar school te gaan.
Leerlingenvervoer
Leerlingenvervoer in Schiedam is bedoeld voor kinderen die wegens een handicap, ziekte of gedragsproblemen niet zelfstandig naar school kunnen reizen. De gemeente biedt verschillende vervoersmogelijkheden aan, zoals een km-vergoeding eigen vervoer, vergoeding openbaar vervoer en aangepast vervoer (taxivervoer).
Op deze gemeente pagina van Schiedam staat informatie over de voorwaarden, procedures en bij vragen de contactgegevens. Daarnaast ook hoe een aanvraag leerlingenvervoer kan worden ingediend en wat daarvoor nodig is.
Inburgering
Het is belangrijk dat een inburgeraar zo snel mogelijk mee kan doen in de Nederlandse samenleving. Dat is win-win. Goed voor de inburgeraar zelf maar ook goed voor Schiedam! We willen dat de inburgeraars zich snel thuis voelen in Schiedam. Er is sinds 2022 een nieuwe wet inburgering. Inburgering is een traject waarbij u de Nederlandse taal leert en begeleiding krijgt om uw eigen weg te vinden. Het traject wordt afgesloten met een inburgeringsexamen of een eindgesprek. Stroomopwaarts voert voor de gemeente Schiedam de inburgering uit.
Hier kunt u ook terecht
-
> Mevis
Mevis is onderdeel van het WOT. U kunt met uw vraag dus gewoon bij het WOT terecht. Dan wordt u in contact gebracht met Mevis en krijgt u een vaste contactpersoon. Deze jeugdprofessional zoekt samen met u naar de oplossing die nodig is.
-
> Stroomopwaarts
Bij Stroomopwaarts kunt u informatie krijgen over hoe u als inburgeraar geholpen kunt worden.
-
> Samenwerkingsverband Onderwijs dat Past
Het samenwerkingsverband Schiedam, Vlaardingen en Maassluis zet zich in voor ‘onderwijs dat past’. Het doel is om de kinderen een goede plek te bieden op de juiste school en te zorgen dat zij de ondersteuning krijgen die nodig is.
-
> Centrum voor Jeugd en Gezin
Gezond en veilig opgroeien, dat wensen we voor alle kinderen! Daarom is het CJG er voor ouders en verzorgers, vanaf de zwangerschap tot een kind 18 jaar is. Ze kijken hoe kinderen zich ontwikkelen en bieden preventieve zorg; snel, in de (vertrouwde) omgeving en samen met ouders, opvoeders en andere betrokkenen.
-
> UWV informatie STAP-budget
Op STAP-budget.nl vindt u steeds meer opleidingen die mogelijk zijn met de STAP-budget subsidie van 1.000 euro. Naast deze STAP-opleidingen vindt u hier nog veel meer mogelijkheden om uzelf verder te ontwikkelen.
Heeft u vragen?
-
Met wie kan mijn kind in gesprek op school?
Iedere school heeft een gezinsspecialist vanuit het wijkteam. De gezinsspecialist is verbonden aan een aantal scholen en aan het wijkteam. Uw kind kan in gesprek met de gezinsspecialist. De gezinsspecialist gaat ook in gesprek met ouders. Soms is er extra hulp of ondersteuning nodig van een specialist. De gezinsspecialist kan in die gevallen samen met het wijkteam en u kijken welke ondersteuning passend is.
-
Heeft uw kind extra hulp nodig op school. Wat kan ik doen?
Bespreek uw vragen met de leraar. School kan extra helpen met leren.
-
Mijn kind heeft problemen op school. Wat kan ik doen?
U kunt vragen naar een gezinsspecialist via school wanneer u extra hulp nodig heeft met opvoeding of gedrag.
-
Dyslexieaanvraag: hoe werkt dat?
Een dyslexieaanvraag gaat via school. Zij kijken aan de hand van de schoolresultaten of uw kind een vergoeding voor dyslexiezorg kan krijgen.
-
Waar vind ik meer informatie over inburgering?
In de gemeente Schiedam worden door scholingsorganisaties inburgeringscursussen georganiseerd. Informatie kunt u opvragen bij het DigiTaalhuis. Het DigiTaalhuis vindt u in de Bibliotheek in de Korenbeurs aan de Lange Haven 145 in Schiedam. U kunt ook alvast kijken op de website van DUO.
-
Ik wil graag beter leren lezen en spreken, waar kan dat?
Wil je beter Nederlands lezen, spreken en begrijpen? Meld je dan aan voor een Meeleesclub voor volwassenen. Meedoen is gratis. Er is plaats voor zes deelnemers. Iedere week zijn er op verschillende plekken in Schiedam Meeleesclubs.
-
Waar kan ik de Nederlandse taal leren?
Bij het DigiTaalhuis kun je informatie krijgen over taalactiviteiten. Wil je meer weten over het DigiTaalhuis? Neem dan contact op via digitaalhuis@debibliotheekschiedam.nl.