Huiselijk geweld

Heeft u vragen?

Thuis hoort een veilige plek te zijn. Als het dat niet meer is, door uw eigen gedrag of dat van anderen, is het goed om hulp in te schakelen.

Wat direct te doen bij huiselijk geweld

 • Let op! Bij acuut gevaar bel direct 112! Zorg dat u veilig bent
 • U kunt een melding doen bij Veilig Thuis. Dat kan op telefoonnummer 0800-2000
 • Praat met iemand die u vertrouwt
 • Vraag advies. Dit kan ook zonder dat de politie meteen in actie komt

U kunt ook een melding doen bij de politie. In de meeste gevallen zal de politie Veilig Thuis informeren over de melding, zodat passende hulp in gang kan worden gezet. In bepaalde gevallen adviseert de politie om aangifte te doen. Het is heel begrijpelijk dat slachtoffers van huiselijk geweld twijfelen over het doen van aangifte. Maar soms is het belangrijk om aangifte te doen, zodat de politie meer mogelijkheden heeft om onderzoek te doen naar strafbare feiten en het geweld te stoppen. Het slachtoffer kan zelf aangifte doen. Het is ook mogelijk dat anderen namens het slachtoffer aangifte doen. Wilt u een melding maken van huiselijk geweld of aangifte doen? Bel dan het landelijke politienummer 0900-8844.

Hulp en ondersteuning

Voor hulp en ondersteuning kunt u terecht bij het WOT. Wij kijken met u welke stappen er gezet moeten worden om uw thuissituatie zo snel mogelijk weer veilig te krijgen. Wij werken ook samen met Veilig Thuis en de politie als er sprake is van geweld.

 

Hier kunt u ook terecht

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Veilig Thuis is er voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld en kindermishandeling. Veilig Thuis geeft advies en biedt ondersteuning, ook aan professionals. U kunt bellen met Veilig Thuis op telefoonnummer 0800-2000 voor informatie en advies. Dit telefoonnummer is altijd bereikbaar.

Vrouwelijke Genitale Verminking

Voor Vrouwelijke Genitale Verminking (vrouwenbesnijdenis) kan contact worden opgenomen met sleutelpersonen uit de gemeenschap die je graag helpen: 065274992

Voor advies over financieel misbruik van ouderen kunt u terecht op de site www.huiselijkgeweld.nl aanpak ouderenmishandeling financieel misbruik.

Voor advies en hulp bij mensenhandel waaronder jeugdprostitutie en gedwongen prostitutie, kunt u terecht bij het Humanitas Prostitutie Maatschappelijk Werk www.humanitasexpertisecentrum.nl. U kunt ook op werkdagen bellen tussen 8.30 – 17.00 uur op 010-2365212.

Voor advies over Huwelijkse dwang en Kind achterlating kunt u terecht bij Huwelijkse dwang en kinderachterlating.

Filomena, het Centrum huiselijk geweld en kindermishandeling, helpt om het geweld te stoppen. Bij Filomena werken professionals samen met jou aan goede en passende hulp. Je kunt zonder doorverwijzing bij Filomena binnenlopen als je hulp of informatie nodig hebt. Dat kan op de dinsdag en de donderdag tussen 9:00 uur en 12:30 uur. Je hoeft bij de deur alleen te zeggen dat je voor Filomena komt. Je wordt dan ontvangen door een van de gastvrouwen.

 • Wat zijn de signalen van huiselijk geweld?

  Mishandeling is soms moeilijk te zien. Er zijn verschillende signalen die je kunnen opvallen.

  • Stil en teruggetrokken gedrag, of juist heel druk gedrag.
  • Schrikken van aanrakingen, vaak verwondingen hebben op onlogische plekken. En daar ongeloofwaardige verklaringen voor geven.
  • Een onverzorgd uiterlijk, vieze, kapotte kleren en ongewassen haren en lichaam.
  • Ouders die schreeuwen tegen hun kind of vaak negatieve dingen zeggen over hun kind.

  Dit zijn slechts voorbeelden. Bedenk je dat elk geval uniek is en ga op je gevoel af als je denkt dat er iets niet klopt. Bel voor advies met Veilig Thuis: 0800 2000. Je kunt altijd iets doen.

 • Welke vormen van huiselijk geweld zijn er?
  • Lichamelijke mishandeling, van hardhandig beetpakken tot slaan.
  • Psychische mishandeling door herhaaldelijk uitschelden, beledigen, vernederen, bedreigen of isoleren.
  • Financiële uitbuiting door diefstal, het veranderen van het testament en ongewenste bemoeienis met geldzaken.
  • Verwaarlozing door het onthouden van lichamelijke of psychische zorg of voeding.
  • Seksueel misbruik.

  Bedenk je dat elk geval uniek is en ga op je gevoel af als je denkt dat er iets niet klopt. Bel voor advies met Veilig Thuis. Je kunt altijd iets doen.

 • Wat kan ik zelf doen als ik me zorgen maak?

  Je zorgen maken om iemand is niet fijn. Is het wel aan jou om iets te doen? Ja. Juist jij kunt helpen. Want ook als je twijfelt, kun je iets doen. Dus kijk naar de signalen waar je op kunt letten, praat erover en vraag om hulp. Op de website ikvermoedhuiselijkgeweld.nl staat wat je kunt doen. Je kunt in alle gevallen via 0800-2000 bij Veilig Thuis terecht voor advies en hulp.